aktiv blåsa tester och diagnos

Om du har en onormal behov av att urinera, kommer läkaren att undersöka att se till att du inte har en infektion eller blod i urinen. Läkaren kanske också vill vara säker på att du tömma blåsan helt när du kissar.

Din läkare kommer att leta efter ledtrådar som också kan tyda bidragande faktorer. Upparbetningen kommer sannolikt att inkludera en

Din läkare kan beställa en enkel urodynamiska test för att bedöma funktionen av urinblåsan och dess förmåga att tömma stadigt och helt. Dessa tester kräver oftast en remiss till en specialist. tester omfattar

speciella tester

Mäta urin kvar i blåsan. Detta test är viktigt om blåsan inte tömmer helt när du kissar eller erfarenhet urininkontinens. Återstående urin (postvoid residualurin) kan orsaka symptom som är identiska med en överaktiv blåsa.

För att mäta kvarvarande urin efter att du har ogiltigförklaras, kan läkaren begära en ultraljudsundersökning av blåsan eller passera en tunn slang (kateter) genom urinröret och in i urinblåsan för att dränera och mäta den återstående urin.

Testa blåstrycket. Cystometri mäter trycket i urinblåsan och i den omgivande regionen under urinblåsan fyllning. Under detta test, använder läkaren en tunn slang (kateter) för att fylla blåsan långsamt med varmt vatten. En annan kateter med en tryckmätningssensor placeras i ändtarmen eller, om du är en kvinna, i slidan.

Detta förfarande kan identifiera om du har ofrivilliga muskelsammandragningar eller en styv blåsa som inte kan lagra urin under lågt tryck. Du kan bli ombedd att annullera under studien (tryckflödes studien), som även kan mäta trycket som används för att tömma blåsan och ange om du har en blåsa blockering (obstruktion). Ett hinder – från en förstorad prostata hos män eller bäckenorganframfall hos kvinnor – kan leda till symtom på överaktiv blåsa.

Detta test används i allmänhet för människor som har neurologiska sjukdomar som påverkar ryggmärgen.

Läkaren kommer att granska resultaten av de tester med dig och föreslå en behandlingsstrategi.