brådmogen pubertet sjukdom

Tidig pubertet är när ett barns kropp börjar förändras till att bli en vuxen (puberteten) för tidigt. Puberteten som börjar före 8 år hos flickor och före nio års ålder hos pojkar anses tidig pubertet.

Puberteten inkluderar snabba tillväxten av ben och muskler, förändringar i kroppsform och storlek, och utveckling av kroppens förmåga att reproducera sig.

symptom

Orsaken till för tidig pubertet kan ofta inte hittas. I sällsynta fall kan vissa villkor, såsom infektioner, hormonstörningar, tumörer, hjärn avvikelser eller skador, orsaka för tidig pubertet. Behandling för tidig pubertet innefattar typiskt medicin för att fördröja ytterligare utveckling.

Bröst tillväxt; Första perioden (menarche)

Tidig pubertet tecken och symptom inkluderar utveckling av följande före 8 år hos flickor och före nio års ålder hos pojkar.

Boka tid med ditt barns läkare för en utvärdering om ditt barn har någon av tecken eller symptom på tidig pubertet.

För att förstå vad som orsakar tidig pubertet hos vissa barn, är det bra att veta vad som orsakar puberteten ska börja. Detta förfarande innefattar följande steg

Förstorade testiklar och penis; Ansiktshår (vanligtvis växer först på överläppen); fördjupning röst

Varför denna process börjar tidigt i vissa barn beror på om de har central brådmogen pubertet eller perifer tidig pubertet.

Blygd eller hår under armarna; Snabb tillväxt; Acne; Vuxen kroppslukt

orsaker

Det finns oftast ingen identifierbar orsak för denna typ av för tidig pubertet.

I centrala brådmogen pubertet, börjar puberteten processen för tidigt. Mönstret och timingen av stegen i processen är annars normal. För majoriteten av barn med detta tillstånd, det finns ingen underliggande medicinska problem och någon identifierbar orsak till tidig pubertet.

I sällsynta fall kan följande orsaka centrala tidig pubertet

Östrogen eller testosteron i ditt barns kropp orsakar denna typ av tidig pubertet.

Ju mindre vanliga perifera tidig pubertet sker utan inblandning av hormonet i din hjärna (Gn-RH) som normalt utlöser början av puberteten. I stället, är orsaken frisättning av östrogen eller testosteron in i kroppen på grund av problem med äggstockarna, testiklarna, binjurarna eller hypofysen.

Riskfaktorer

I både flickor och pojkar, kan följande leda till perifer tidig pubertet

Hjärnan startar processen. En del av hjärnan gör ett hormon som kallas gonadotropinfrisättande hormon (Gn-RH) .; Hypofysen frigör mer hormoner. Gn-RH orsakar hypofysen – en liten böna-formad körtel vid basen av din hjärna – att släppa ytterligare två hormoner. De hormoner kallas luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH) .; Könshormoner produceras. LH och FSH orsaka äggstockarna att producera hormoner som är involverade i tillväxt och utveckling av kvinnliga sexuella egenskaper (östrogen) och testiklarna att producera hormoner som ansvarar för tillväxt och utveckling av manliga sexuella egenskaper (testosteron) .; Fysiska förändringar. Produktionen av östrogen och testosteron orsakar de fysiska förändringar av puberteten.

komplikationer

I flickor, kan perifera tidig pubertet också förknippas med

En tumör i hjärnan eller ryggmärgen (centrala nervsystemet); En defekt i hjärnan vid födseln, såsom överflödig vätska uppbyggd (hydrocefalus) eller en noncancerous tumör (hamartom); Strålning till hjärnan eller ryggmärgen; Skada i hjärnan eller ryggmärgen; McCune-Albrights syndrom – en genetisk sjukdom som drabbar ben och hudfärg och orsakar hormonella problem; Kongenital adrenal hyperplasi – en grupp av genetiska störningar involverande onormal hormonproduktion genom binjurarna; Hypotyreos – ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner

I pojkar, kan perifera tidig pubertet också orsakas av

En tumör i binjurarna eller hypofysen som utsöndrar östrogen eller testosteron; McCune-Albrights syndrom, en sällsynt sjukdom som också påverkar huden och ben; Exponering för externa källor av östrogen eller testosteron, såsom krämer eller salvor

Förberedelse för mötet

Faktorer som ökar barnets risk för tidig pubertet omfatta

Möjliga komplikationer av tidig pubertet omfatta

Cystor på äggstockarna; äggstockstumörer

Du kommer att börja med att se ditt barns barnläkare eller husläkare. Eller så kan hänvisas direkt till en läkare som är specialiserad på behandling av hormonrelaterade sjukdomar hos barn (barn endokrinolog).

En tumör i cellerna som gör spermier (könsceller) eller i cellerna som gör testosteron (Leydigceller); Genmutation – en sällsynt sjukdom som kallas gonadotropin oberoende familjär sexuell brådmogenhet, som orsakas av en defekt i en gen, kan resultera i tidig produktion av testosteron hos pojkar, vanligtvis mellan åldrarna 1 och 4.

Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och att veta vad som väntar från ditt barns läkare.

Lista frågor för ditt barns läkare för att göra det mesta av din tid tillsammans. För tidig pubertet, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Att vara en flicka. Flickor är mycket mer benägna att utveckla tidig pubertet .; Att vara afro-amerikan. Tidig pubertet påverkar afroamerikaner oftare än barn i andra raser .; Att vara överviktig. Om din dotter är kraftigt överviktig, har hon en högre risk att utveckla tidig pubertet .; Utsätts för könshormoner. Kommer i kontakt med en östrogen eller testosteron kräm eller salva, eller andra ämnen som innehåller dessa hormoner (t.ex. en vuxen medicinering eller kosttillskott), kan öka ditt barns risk att utveckla tidig pubertet .; Med andra medicinska tillstånd. Tidig pubertet kan vara en komplikation av McCune-Albrights syndrom eller congenital adrenal hyperplasi – förhållanden som involverar onormal produktion av manliga hormoner (androgener). I sällsynta fall kan tidig pubertet också förknippas med hypotyreos .; Att ha fått strålbehandling av det centrala nervsystemet. Strålbehandling för tumörer, leukemi eller andra förhållanden kan öka risken för tidig pubertet.

Tester och diagnos

Tveka inte att ställa några andra frågor du har.

Kort höjd. Barn med tidig pubertet kan växa snabbt i början och vara lång, jämfört med sina jämnåriga. Men, eftersom deras ben mogna snabbare än normalt, ofta stoppa de växande tidigare än vanligt. Detta kan få dem att vara kortare än genomsnittet som vuxna. Tidig behandling av brådmogen pubertet, särskilt när det förekommer i mycket små barn, kan hjälpa dem att växa längre än de skulle utan behandling .; Sociala och känslomässiga problem. Flickor och pojkar som börjar puberteten långt innan deras kamrater kan vara extremt självmedveten om de förändringar som sker i deras kroppar. Detta kan påverka självkänsla och öka risken för depression eller drogmissbruk.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor om

För att diagnostisera tidig pubertet, läkaren kommer

Behandlingar och läkemedel

Röntgen av ditt barns hand och handled är också viktiga för att diagnostisera tidig pubertet. Dessa röntgenstrålar kan hjälpa läkaren avgöra ditt barns ben ålder, vilket visar om benen växer för snabbt.

Ditt barns läkare kommer också att behöva ta reda på vilken typ av tidig pubertet ditt barn har. För att göra det, kommer han eller hon utföra ett test som kallas en gonadotropinfrisättande hormon (Gn-RH) stimuleringstest, och sedan ta ett blodprov. Hos barn med central tidig pubertet, kommer detta hormon orsaka andra hormonnivåerna att stiga. Hos barn med perifer tidig pubertet, andra hormonnivåer förbli densamma.

Var medveten om eventuella före utnämningen begränsningar. När du gör utnämningen, fråga om det är något du behöver göra i förväg, till exempel begränsa ditt barns kost .; Skriv ner ditt barns symptom, även sådana som kan verka oberoende av den anledningen som du planerat utnämningen .; Anteckna viktig personlig information, inklusive saker som senaste ändringarna liv, eller större påfrestningar .; Gör en lista över alla mediciner, vitaminer eller kosttillskott ditt barn tar eller att andra i hemmet take – eftersom ditt barn kan ha haft tillgång till dem .; Gör en lista över familjemedlemmar höjder, särskilt om någon av dem är korta som vuxna .; Skriv ner din anamnes, och notera om några familjemedlemmar har haft tidig pubertet eller endokrina problem .; Ta en kopia av ditt barns tillväxtkurva rekord om du besöker en ny läkare som inte har tillgång till ditt barns journal .; Skriv ner frågor att ställa ditt barns läkare.

Coping och stöd

Andra tester är också nödvändiga för barn med perifer tidig pubertet att hitta orsaken till deras tillstånd. Till exempel kan läkaren köra ytterligare blodprover för att kontrollera andra hormonnivåer eller, i flickor, kan han eller hon göra ett ultraljud för att kontrollera om en cysta på äggstockarna eller tumör.

Förebyggande

Behandling för tidig pubertet beror på orsaken. Det primära målet med behandlingen är att göra det möjligt för barn att växa till en normal vuxen höjd.

De flesta barn med central tidig pubertet, där det finns ingen underliggande sjukdom, kan behandlas effektivt med medicinering. Denna behandling, som kallas Gn-RH analog terapi, innefattar vanligtvis en månatlig injektion av en medicin, såsom leuprolid (Lupron Depot), som fördröjer vidareutveckling. Vissa nyare formuleringar kan ges med längre intervall.

Barnet fortsätter att ta emot denna medicin tills han eller hon når den normala puberteten. I genomsnitt 16 månader efter det att han eller hon slutar ta emot medicinering, processen för puberteten börjar igen.

Läs mer om tidig pubertet

Om en annan sjukdom som orsakar ditt barns tidig pubertet, är nödvändig behandling av detta villkor för att stoppa utvecklingen av puberteten. Till exempel, om ett barn har en tumör som är producerar hormoner och orsakar tidig pubertet, pubertet vanligtvis slutar när tumören avlägsnas kirurgiskt.

Barn som börjar puberteten tidigt kan känna annorlunda än sina jämnåriga. Även om det finns få studier på de känslomässiga effekterna av tidig pubertet, är det möjligt att känna annorlunda kan orsaka sociala och känslomässiga problem, inklusive tidig sexuell experimenterande. Som förälder, du kan också ha problem att hantera ditt barns tidiga utveckling.

Mer om tidig pubertet

Om du är ditt barn eller andra familjemedlemmar som har svårt att klara, söka rådgivning. Psykologisk rådgivning kan hjälpa din familj bättre förstå och hantera känslor, problem och utmaningar som följer med för tidig pubertet. Om du har frågor eller vill ha hjälp med hur man hittar en kvalificerad rådgivare, prata med en medlem av din hälsa vårdteam.

Några av de riskfaktorer för tidig pubertet, såsom kön och ras, kan inte undvikas. Men det finns saker du kan göra för att minska ditt barns chanser att utveckla tidig pubertet, inklusive

1

)

Vad är sannolikt orsakar mitt barns symptom eller tillstånd ?; Finns det andra möjliga orsaker till mitt barns symptom eller tillstånd ?; Vilka tester har mitt barn behöver ?; Är detta tillstånd sannolikt tillfällig eller kronisk ?; Vad är den bästa behandlingen ?; När ska behandlingen påbörjas, och hur länge kommer det att pågå ?; Vilka är alternativen till den primära metoden du föreslår ?; Mitt barn har andra hygienkrav. Hur kan vi bäst hantera dem tillsammans ?; Finns det begränsningar mitt barn behöver följa ?; Ska mitt barn se en specialist ?; Finns det en generisk alternativ till medicinen du förskrivning ?; Finns det broschyrer eller annat tryckt material jag kan ta hem? Vilka webbplatser rekommenderar ni?

Din familj sjukdomshistoria, i synnerhet familjemedlemmar höjder och någon historia av endokrina störningar eller tumörer; Åldern vid vilken puberteten började för syskon och föräldrar; Familjen ras komposition

Gå igenom ditt barns och din familjs sjukdomshistoria; Gör en fysisk undersökning; Kör blodprover för att mäta hormonnivåer

Magnetisk resonanstomografi (MRT). En hjärna MRI görs vanligen för barn som har central tidig pubertet att se om några avvikelser i hjärnan som orsakar tidig start av puberteten .; Sköldkörtel testning. Läkaren kan också testa ditt barns sköldkörteln om han eller hon visar tecken på långsam sköldkörtelfunktion (hypotyreos), såsom trötthet, tröghet, ökad känslighet för kyla, förstoppning, en nedgång i skolprestationer eller blek, torr hud.

Att hålla barn borta från externa källor av östrogen och testosteron – receptbelagda läkemedel för vuxna i huset eller kosttillskott som innehåller östrogen eller testosteron, till exempel; Uppmuntra ditt barn att upprätthålla en hälsosam vikt