Översikt

Anorexi (en-o-REK-se-uh) nervosa – ofta helt enkelt kallas anorexi – är en ätstörning som kännetecknas av ett onormalt låg kroppsvikt, intensiv rädsla för gå upp i vikt och en förvrängd uppfattning av kroppsvikten. Personer med anorexi placera ett högt värde på att kontrollera sin vikt och form, med hjälp av extrema ansträngningar som tenderar att avsevärt störa verksamheten i deras liv.

För att förhindra viktökning eller fortsätta att förlora vikt, personer med anorexi oftast allvarligt begränsa mängden mat de äter. De kan styra kaloriintaget av kräkningar efter att ha ätit eller genom att missbruka laxermedel, diethjälpmedel, diuretika eller lavemang. De kan också försöka gå ner i vikt genom att utöva överdrivet.

Vissa personer med anorexi omåttlig och rensa, liknande individer som har bulimia nervosa. Men människor med anorexi i allmänhet kämpar med en onormalt låg kroppsvikt, medan personer med bulimi är typiskt normal till över normal vikt. Oavsett hur viktminskning uppnås personen med anorexi har en intensiv rädsla för att få vikt.

Anorexi är egentligen inte om mat. Det är ett ohälsosamt sätt att försöka klara av känslomässiga problem. När du har anorexi, ofta likställer du tunnhet med självkänsla.

Anorexi kan vara mycket svårt att övervinna. Men med behandling, kan du få en bättre känsla för vem du är, tillbaka till sundare matvanor och vända några av anorexi allvarliga komplikationer.

anorexi vård

Besök din läkare