Överviktiga barn: råd till föräldrar

Om ditt barn är överviktiga, det finns massor du kan göra för att hjälpa dem att bli en hälsosam vikt när de växer.

Låt dig inte frestas att sätta ditt barn på en viktminskning diet. Att tvinga en överviktiga barn att gå hungrig kan slå, vilket gör dem crave mat ännu mer.

Ditt barn växer fortfarande, så försök att behålla sin vikt medan de fortsätter att växa i höjd. På så sätt kommer de att växa längre utan att nödvändigtvis lägga pounds, och deras vikt kunde flytta in i ett friskare område.

Som förälder kan det ibland vara svårt att säga att ditt barn är överviktiga. Ett barn kan inte se särskilt tungt att vara överviktiga. Och eftersom fler barn blir tyngre vid en yngre ålder, har vi blivit vana vid att se större barn.

Steg för framgång

Forskning visar barn som uppnår en hälsosam vikt tenderar att vara montör, friskare, bättre kunna lära sig, och mer självsäker. De är också mindre benägna att ha låg självkänsla eller bli mobbade. Och de är mycket mindre benägna att ha hälsoproblem senare i livet.

Som förälder, det finns massor du kan göra för att hjälpa ditt barn att bli en mer sund tyngd. Att få dem att vara mer aktiv och äta gott är viktigt. Här finns massor av praktiska råd för att hjälpa dig.

Om ditt barn har ett medicinskt tillstånd, kan råden i den här artikeln inte vara relevant och bör du först kontrollera med sin läkare eller sjukhus läkare.

Varje så ofta, kontrollera om ditt barn är på väg in en hälsosam vikt sortiment med vår hälsosam vikt miniräknare.

Här är fem viktiga sätt du kan hjälpa ditt barn att upprätthålla en hälsosam vikt. Du kan läsa hela denna sida eller klicka på länkarna nedan för att gå direkt till det ämne du vill veta om

En av de bästa sätten att ingjuta goda vanor i ditt barn är för dig att vara en god förebild. Barn lär sig genom exempel. En av de mest kraftfulla sätt att uppmuntra ditt barn att vara aktiv och äta bra är att göra det själv.

Var en god förebild

Föregå med gott exempel genom att gå på en promenad eller cykeltur i stället för att titta på TV eller surfa på internet. Leker i parken eller simma med dina barn visar är kul dem är aktiv, och det är ett bra sätt för er alla att tillbringa tid tillsammans.

Överviktiga barn behöver inte göra mer motion än smalare barn. Deras extra kroppsvikt innebär att de kommer naturligtvis att bränna mer kalorier för samma verksamhet.

Alla barn behöver ca 60 minuters fysisk aktivitet per dag för god hälsa, men det behöver inte vara allt på en gång. Flera korta 10-minuters eller ens fem minuter skurar av aktivitet under dagen kan vara lika bra som en timme lång sträcka.

För yngre barn, kan det vara i form av aktiv lek, såsom bollspel, jaga spel som “det” och “tag”, rider på en skoter, och med hjälp av lekplats gungor, klätterställningar och gungor.

Var en god förebild, uppmuntra 60 minuters fysisk aktivitet per dag, Håll till barn storlek delar, äta hälsosam mat, drycker och snacks, mindre skärm tid och mer sömn!

För äldre barn kan det omfatta cykla, skateboard, gå till skolan, hoppa, simning, dans och kampsport.

Få aktiva

Gå eller cykla korta sträckor istället för att använda bil eller buss är ett bra sätt att vara aktiv tillsammans som en familj – och du kommer att spara pengar också.

Försök att undvika att utfodra ditt barn överdimensionerade portioner. Det finns mycket lite officiella riktlinjer om exakt hur mycket mat barn kräver så måste du använda ditt eget omdöme.

En bra tumregel är att börja måltider med små portioner och låt ditt barn be om mer om de är fortfarande hungrig.

Försök att inte göra ditt barn avsluta allt på plattan eller äta mer än de vill. Och undvika att använda vuxen storlek plattor för yngre barn eftersom det uppmuntrar dem att äta överdimensionerade portioner.

Det kan också hjälpa om du uppmuntra ditt barn att äta långsamt och har satt måltider. Du kan använda måltider som en möjlighet att fånga upp vad som har hänt under dagen.

Barn, precis som vuxna, bör syfta till att äta fem eller fler portioner frukt och grönsaker varje dag. De är en stor källa till fiber och vitaminer och mineraler.

Få fem per dag bör inte vara alltför svårt. Nästan all frukt och grönsaker räknas ditt barns 5 EN DAG, inklusive färska, konserverade, frysta och torkade. Juicer, smoothies, bönor och baljväxter räknas också.

Barn storlek delar

Avskräcka ditt barn från att ha söta eller fettrik mat som godis, kakor, kex, vissa sockrade flingor, och sockerhaltig mjuk och kolsyrade drycker. Dessa livsmedel och drycker tenderar att vara hög i kalorier och låg på näringsämnen.

Sikta för ditt barn att få de flesta av sina kalorier från hälsosamma livsmedel såsom frukt och grönsaker, och stärkelserika livsmedel som bröd, potatis, pasta och ris (företrädesvis fullkorns). Och byta sötade läskedrycker för vatten.

Vid sidan av råd att få dem att flytta mer är behovet av att minska den tid de tillbringar sittande eller liggande på dagen. Hjälp dina barn undvika att sitta och ligga runt för mycket eftersom det gör dem mer benägna att gå upp i vikt. Begränsa den tid de tillbringar på inaktiva tidsfördriv som att titta på TV, spela videospel och spela på elektroniska apparater.

Det finns ingen hård och snabb råd om hur mycket är för mycket, men experter rekommenderar att barn bör titta inte mer än två timmar av TV varje dag. Och ta bort alla skärmar (inklusive mobiltelefoner) från deras sovrum på natten.

Det hjälper också barn bor trim om de sover bra. Det har visat sig att barn som inte har den rekommenderade mängden sömn är mer benägna att vara överviktiga. Ju mindre barn sover, desto större är risken för att de blir feta. Sömnbrist kan också påverka deras humör och beteende.

Om ditt barn har ett medicinskt tillstånd, kan råden i den här artikeln inte vara relevant och du bör kontrollera med sin läkare eller sjukhus läkare först.

Alla ändringar du gör i ditt barns kost och livsstil är mycket mer sannolikt att accepteras om förändringarna är små och involvera hela familjen. Här är 10 sätt att få frisk som en familj,. Om du är osäker på vilka aktiviteter du vill prova som en familj, använda Vad är din sport? verktyg för att ta reda på vad du bäst lämpade för,. Fysisk aktivitet kan vara mer tilltalande för ditt barn om du gör något som en familj. Här är 10 sätt att få aktiv med dina barn,. Få idéer för att få barn inblandade i att byta till en hälsosammare livsstil.

Äta hälsosam mat

Mindre skärm tid och mer sömn!

Ta reda på hur en hälsosam kost och motion kan hjälpa ditt barn att nå en sund vikt

Ta reda på mängden och typen av fysisk aktivitet som rekommenderas för under 5s,. Reda på mängden och typen av fysisk aktivitet som rekommenderas för barn och ungdomar i åldrarna 5 till 18.; Gå med gratis och ditt barn kommer att få sin egen personlig verksamhetsplan full av goda idéer för att få rörelse.

Praktiska råd för föräldrar till mycket överviktiga barn, inklusive tips om hälsosam kost och lämplig fysisk aktivitet

Information om barns hälsa, inklusive hälsosam kost, kondition, sexualundervisning och examen stressen

Överviktiga barn i åldern 2-5

Mycket överviktiga barn: råd till föräldrar

Hitta sporten som är rätt för dig

 6-15

Förklara för ditt barn hur man får balans av deras kost rätt att använda Eatwell plattan – det visar hur mycket de ska äta från varje matgrupp, Läs mer om vad som räknas som en balanserad kost, känna till innehållet i livsmedel kalori kan vara.. användbar – här är information som hjälper dig och ditt barn att förstå kalorier, Få idéer för friska matsäck..

Petig ätare? Inte ett problem med dessa tips för att hjälpa dina barn njuta av sin 5 per dag,. Tasty 5 per dag familjevänliga recept,. Ta reda på hur många mjuka eller läsk barn kan ha en dag,. Ta reda på mer om hälsosamma drycker för barn .. Swap fettrik mat för dessa hälsosammare alternativ, Försök dessa sockerswappar – friskare swappar för frukost, mellanmål och puddingar, idéer för sockerswappar när du handlar..

Ta reda på hur mycket sömn barn behöver beroende på deras ålder,. Hur skärmar försämrar barns sömn,. Sleep tips för barn,. Dolda orsaker till viktökning.