pemetrexed (intravenöst) korrekt användning

Det är mycket viktigt att ta folsyra och vitamin B12 under behandlingen med pemetrexed att sänka dina chanser att skadliga biverkningar. Du måste börja ta 400 till 1000 mikrogram (mcg) av folsyra varje dag under minst 5 dagar av 7 dagar innan första dosen av pemetrexed. Du måste fortsätta att ta folsyra varje dag under den tid du får behandling med pemetrexed, och under 21 dagar efter din sista behandling. Du kan få folsyra vitaminer over-the-counter. Folsyra finns också i många multivitamin piller. Fråga din läkare eller apotekspersonalen om hjälp om du är osäker på hur man väljer en folsyra produkt. Läkaren kommer att ge dig vitamin B12 injektioner medan du får behandling med pemetrexed. Du kommer att få din första vitamin B12 injektion under veckan före den första dosen pemetrexed, och sedan ungefär var 9 veckor under behandling.

Du kommer att få detta läkemedel medan du är på ett sjukhus eller cancerbehandling center. En sjuksköterska eller annan utbildad vårdpersonal ger dig detta läkemedel. Detta läkemedel ges genom en nål placeras i en av dina vener.

Pemetrexed ges tillsammans med vissa andra läkemedel. Om du använder en kombination av läkemedel, är det viktigt att du får var och en i rätt tid. Om du tar några av dessa läkemedel genom munnen, be din läkare att hjälpa dig att skapa en plan för att ta dem vid rätt tillfällen.

Din läkare kommer att förskriva ett läkemedel som kallas en kortikosteroid (kortison medicin) för att ta 3 dagar under behandlingen med pemetrexed. Kortikosteroider sänka dina chanser för att få hudreaktioner med pemetrexed.

Detta läkemedel kommer med en patientinformation insats. Det är mycket viktigt att du läser och förstår informationen. Var noga med att fråga din läkare om något du inte förstår.