Peyronies sjukdom

Peyronies (pay-roe-Neez) sjukdom är utvecklingen av fibrös ärrvävnad inuti penis som orsakar krökta, smärtsamma erektioner.

Mäns penisar varierar i form och storlek. Att ha en krökt erektion är vanligt och är inte nödvändigtvis en orsak till oro. Men i vissa män, orsakar Peyronies sjukdom en betydande böj eller smärta.

Detta kan förhindra en man från att ha sex eller kan göra det svårt att få eller bibehålla en erektion (erektil dysfunktion). För många män, Peyronies sjukdom orsakar också stress och ångest.

I en liten andel av män, går Peyronies sjukdom iväg på egen hand. Men i de flesta fall kommer det att förbli stabila eller förvärras. Behandlingen kan behövas om krökningen är allvarlig nog att det förhindrar samlag.

Peyronies sjukdom tecken och symtom kan uppträda plötsligt eller utvecklas successivt. De vanligaste tecken och symptom inkluderar

Krökningen i samband med Peyronies sjukdom kan gradvis försämras. Vid något tillfälle, men stabiliserar det i de flesta män.

I de flesta män, smärta vid erektion förbättras inom ett till två år, men ärrvävnad och krökning förblir ofta. För några män, både krökning och smärta i samband med Peyronies sjukdom förbättras utan behandling.

När ska en läkare

Vad kan du göra

Se din läkare om smärta eller krökning av din penis hindrar dig från att ha sex eller orsakar dig ångest.

Orsaken till Peyronies sjukdom är inte helt klarlagda, men ett antal faktorer tycks vara inblandade.

Vad du kan förvänta från din läkare

Det är tänkt Peyronies sjukdom resulterar i allmänhet från upprepades skada penis. Till exempel kan penis skadas under sex, atletisk aktivitet eller till följd av en olycka. Men oftast män minns inte specifikt trauma till penisen.

Medicin

Under läkningsprocessen, ärrvävnad former i ett oorganiserat sätt, vilket sedan kan leda till en knöl som du kan känna eller utveckling av krökning.

Kirurgi

Varje sida av penis innehåller ett svampliknande rör (corpus cavernosum) som innehåller många små blodkärl. Var och en av corpus cavernosa är inneslutna i ett hölje av elastisk vävnad kallas tunica albuginea (TOO-NIH-kuh al-BYOO-JIN-e-uh), som sträcker sig under en erektion.

andra behandlingar

När du blir sexuellt upphetsad, blodflödet till dessa kammare ökar. Som kamrarna fylls med blod expanderar penis, rätar och stelnar till en erektion.

I Peyronies sjukdom, när penis blir erigerad, regionen med ärrvävnad inte sträcka, och penis böjer eller blir vanställd och eventuellt smärtsamt.

I vissa män, kommer Peyronies sjukdom på gradvis och verkar inte vara relaterad till en skada. Forskare undersöker om Peyronies sjukdom kan kopplas till en ärftlig egenskap eller vissa hygienkrav.

Mindre skador på penis inte alltid leder till Peyronies sjukdom. Emellertid kan olika faktorer bidra till dålig sårläkning och ärrvävnad uppbyggd som kan spela en roll i Peyronies sjukdom. Dessa inkluderar

Andra faktorer – inklusive vissa hygienkrav, rökning och vissa typer av prostataoperation – kan kopplas till Peyronies sjukdom.

Komplikationer av Peyronies sjukdom kan omfatta

Om du har Peyronies sjukdom symtom, kommer du antagligen att börja med att se din husläkare eller allmänläkare. Du kan remitteras till en specialist i manliga sexuella störningar (urolog).

Förberedelse för mötet kommer att hjälpa dig att göra det bästa av din tid.

Gör en lista i förväg att du kan dela med din läkare. Listan bör innehålla

Lista frågor till din läkare från viktigast att minst viktigt i de fall tiden är ute. Du kanske vill ställa några av följande frågor

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill diskutera vidare. Läkaren kan fråga

Läkaren kan också be dig att fylla i en enkät, såsom internationella indexet av erektil funktion, för att hjälpa till att identifiera hur tillståndet påverkar din förmåga att ha sex.

En fysisk undersökning är ofta tillräckligt för att identifiera närvaron av ärrvävnad i penis och diagnostisera Peyronies sjukdom. Sällan, andra förhållanden ge liknande symptom och måste uteslutas.

Tester för att diagnostisera Peyronies sjukdom och förstå exakt vad som orsakar symtomen kan omfatta följande

Fysisk undersökning. Din läkare kommer att känna (palpera) din penis när det inte är upprätt, för att identifiera placeringen och mängden av ärrvävnad. Han eller hon kan också mäta längden på din penis. Om villkoret fortsätter att förvärras, hjälper denna första mätning avgöra om penis har förkortats.

Läkaren kan också be dig att ta in bilder på din penis tas hemma. Detta kan bestämma graden av krökning, lokalisering av ärrvävnad eller andra detaljer som kan hjälpa till att identifiera den bästa behandlingsform.

Andra tester. Din läkare kan beställa ett ultraljud eller andra tester för att undersöka din penis när den är upprätt. Innan bilder av din penis, kommer du förmodligen få en injektion direkt in i penis som gör att det blir upprätt.

Ultraljud är den vanligast använda testet för penis avvikelser. Ultraljud tester använder ljudvågor för att producera bilder av mjuka vävnader. Dessa tester kan visa närvaron av ärrvävnad, blodflödet till penis och andra abnormaliteter.

Din läkare kan rekommendera en vänta-och-se (expektans) strategi om

Om dina symtom är allvarliga eller förvärras med tiden, kan din läkare rekommenderar medicinering eller kirurgi.

Målen för behandling med läkemedel inkluderar att minska plackbildning och smärta, samt minimera krökning av penis.

Det finns ett läkemedel som godkänts av Food and Drug Administration för behandling av Peyronies sjukdom. Det kallas kollagenas Clostridium histolyticum (Xiaflex). Detta läkemedel är godkänt för behandling av män med en påtaglig klump från plack i penis som orsakar en krökning av åtminstone 30 grader under erektion.

Behandlingen fungerar genom att bryta ner uppbyggnaden av kollagen som orsakar penis krökning. Det handlar om en rad tjänstgörande injektioner, direkt in i penis klump, samt penis modellering – korta övningar för att försiktigt tänja och räta penis.

I kliniska prövningar, detta kollagenas behandling minskade signifikant krökning och besvärliga symptom i samband med Peyronies sjukdom i många deltagare. Diskutera eventuella biverkningar av denna medicin med din läkare, eftersom vissa av dem kan vara allvarliga.

Exempel på off-label användning av läkemedel för Peyronies sjukdom innefattar ett oralt läkemedel som kallas pentoxifyllin (Trental), verapamil (injektioner eller topisk gel) och interferon (injektioner).

De flesta experter rekommenderar mot kirurgi under den tidiga inflammatoriska fasen av Peyronies sjukdom. Din läkare kan föreslå kirurgi om deformerad penis är svår, särskilt besvärande, eller hindrar dig från att ha sex. Kirurgi vanligtvis inte rekommenderas förrän krökning din penis slutar att öka.

Kirurgiska metoder innefattar

Den typ av operation beror på ditt tillstånd. Läkaren kommer att överväga placeringen av ärrvävnad, svårighetsgraden av dina symtom och andra faktorer.

En teknik känd som jontofores använder en svag elektrisk ström för att leverera en kombination av verapamil och dexametason noninvasivt genom huden. Forskning visar motstridiga resultat.

Flera icke-drogrelaterade behandlingar för Peyronies utreds, men bevis är begränsad på hur väl de fungerar och eventuella biverkningar. Dessa inkluderar användning av intensiva ljudvågor för att bryta upp ärrvävnad (stötvåg terapi), anordningar för att sträcka penis (penis dragning terapi) och vakuumanordningar.

Peyronies sjukdom kan vara en källa till betydande oro och skapa spänning mellan dig och din sexpartner. Följande förslag kan hjälpa dig att hantera Peyronies sjukdom

Besök din läkare