polymyosit

Polymyosit (pol-e-my-o-SY-tis) är en ovanlig inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsvaghet som påverkar båda sidorna av kroppen. Polymyosit kan göra det svårt att gå i trappor, stiga från sittande ställning, lyfta föremål eller nå overhead.

Polymyosit drabbar oftast vuxna i 30-årsåldern, 40s och 50s. Det är vanligare hos svarta än i vita, och kvinnor drabbas oftare än män. Polymyosit tecken och symtom utvecklas vanligen gradvis under veckor eller månader.

Även om det inte finns något botemedel för polymyosit, behandling – allt från läkemedel till sjukgymnastik – kan förbättra din muskelstyrka och funktion.

Den muskelsvaghet i samband med polymyosit innebär musklerna närmast stammen, såsom de i dina höfter, lår, axlar, överarmar och nacke. Svagheten påverkar både vänster och höger sida av kroppen, och tenderar att gradvis försämras.

Uppsök läkare om du utvecklar oförklarlig muskelsvaghet.

Den exakta orsaken till polymyosit är okänd, men delar sjukdomen många egenskaper med autoimmuna sjukdomar, där immunsystemet attackerar dina egna kroppens vävnader misstag.

Möjliga komplikationer av polymyosit inkluderar

När ska en läkare

förbundna villkor

Även om dessa inte är komplikationer, är polymyosit ofta förknippas med andra tillstånd som kan orsaka ytterligare komplikationer av sin egen, eller i kombination med polymyosit symptom. Associerade tillstånd inkluderar

Du kommer förmodligen först föra dina symptom att uppmärksamma din husläkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en läkare som specialiserat sig på behandling av artrit och andra sjukdomar i leder, muskler och ben (reumatolog) eller en läkare som är specialiserad på sjukdomar i nervsystemet (neurolog).

Vad kan du göra

När du går in för att se din läkare, se till att ha ett register över dina symptom. Även om det kan vara svårt att sätta fingret på när symptomen började, försök att uppskatta när du först märkte svaghet, och vilka muskler har påverkats. Du kanske vill skriva en lista som innehåller

Vad du kan förvänta från din läkare

Förbered en lista med frågor i förväg för att göra det mesta av din begränsade tid med din läkare. För polymyosit, några grundläggande frågor att ställa din läkare

mediciner

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid om du tänker på något nytt.

Terapi

Din läkare kommer sannolikt att ställa flera frågor, såsom

Kirurgiska och andra förfaranden

Om din läkare misstänker att du har polymyosit, kan han eller hon föreslå några av följande tester

Även om det finns inget botemedel mot polymyosit, kan behandlingen förbättra din muskelstyrka och funktion. Den tidigare behandlingen påbörjas under loppet av polymyosit, desto effektivare är det – vilket leder till färre komplikationer.

Men som med många villkor, finns ingen enskild strategi bäst, din läkare kommer att skräddarsy din behandling strategi baserad på dina symtom och hur väl de svarar på behandlingen.

De vanligaste läkemedel för att behandla polymyosit inkluderar

Beroende på svårighetsgraden av symtomen, kan din läkare föreslå

Intravenöst immunglobulin (IVIg) är en renad blodprodukt som innehåller friska antikroppar från tusentals blodgivare. Dessa hälso antikroppar kan blockera skadliga antikroppar som angriper muskel i polymyosit. Ges som en infusion genom en ven, IVIg behandlingar är dyra och kan behöva upprepas regelbundet för effekterna att fortsätta.

Att leva med en kronisk autoimmun sjukdom kan få dig att undra ibland om du är upp till utmaningen. För att hjälpa dig att hantera, prova att komplettera din sjukvård med följande förslag

Besök din läkare