premenstruellt syndrom (PMS)

Premenstruellt syndrom (PMS) har en mängd olika symptom, inklusive humörsvängningar, ömma bröst, matbegär, trötthet, irritabilitet och depression. Det uppskattas att så många som tre av varje fyra menstruerande kvinnor har upplevt någon form av premenstruella syndrom.

Symtom tenderar att återkomma i ett förutsägbart mönster. Men de fysiska och känslomässiga förändringar du upplever med premenstruellt syndrom kan variera från bara knappt märkbar hela vägen till intensiv.

Ändå behöver du inte låta dessa problem styra ditt liv. Behandlingar och livsstil justeringar kan hjälpa dig att minska eller hantera tecken och symtom på premenstruellt syndrom.

Listan över potentiella tecken och symtom till premenstruellt syndrom är lång, men de flesta kvinnor bara uppleva några av dessa problem.

För vissa, den fysiska smärtan och emotionell stress är tillräckligt allvarlig för att påverka deras dagliga liv. Oavsett symtomens svårighetsgrad, tecken och symptom försvinner i allmänhet inom fyra dagar efter starten av menstruationen för de flesta kvinnor.

Men ett litet antal kvinnor med premenstruellt syndrom har invalidiserande symptom varje månad. Denna form av PMS kallas premenstruell dysfori (PMDD).

PMDD tecken och symptom inkluderar depression, humörsvängningar, ilska, ångest, känsla överväldigade, koncentrationssvårigheter, irritabilitet och spänning.

Emotionella och beteendesymtom

Fysiska tecken och symtom

Om du inte har kunnat hantera premenstruellt syndrom med livsstilsförändringar och symptom på PMS påverkar din hälsa och dagliga aktiviteter, se din läkare.

Exakt vad som orsakar premenstruellt syndrom är okänd, men flera faktorer kan bidra till tillståndet

När ska en läkare

Du kommer att börja med att se din husläkare eller primära vårdgivare. Men i vissa fall när du ringer för att ställa in ett möte, kan du remitteras till en läkare som specialiserat sig på förhållanden som påverkar de kvinnliga reproduktionsorganen (gynekolog).

Vad kan du göra

Här är lite information för att hjälpa dig att förbereda för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Vad du kan förvänta från din läkare

För premenstruellt syndrom, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Ändra din kost

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid.

Införliva motion i din vanliga rutin

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Det finns inga unika fysiska fynd eller laboratorietester för att positivt diagnostisera premenstruella syndrom. Din läkare kan ge ett visst symptom på PMS om det är en del av din förutsägbara premenstruella mönster.

Att bidra till att skapa en premenstruella mönster, kan din läkare måste du registrera dina tecken och symtom på en kalender eller i en dagbok under minst två menstruationscykler. Notera den dag du först märke till PMS-symptom, liksom dagen de försvinner. Också vara säker på att markera dagar mensen börjar och slutar.

För många kvinnor kan livsstilsförändringar lindra PMS-symptom. Men beroende på svårighetsgraden av dina symtom, kan din läkare ordinera ett eller flera läkemedel för premenstruellt syndrom. Framgången för läkemedel för lindring av symptomen varierar från kvinna till kvinna. Förskrivna läkemedel för premenstruellt syndrom inkluderar

Du kan ibland hantera eller minska symtomen vid premenstruellt syndrom genom att göra ändringar i hur du äter, motion och förhållningssätt det dagliga livet. Prova dessa metoder

Delta i minst 30 minuter rask promenad, cykling, simning eller andra aerob aktivitet de flesta dagar i veckan. Regelbunden daglig motion kan bidra till att förbättra din hälsa och lindra vissa symptom, såsom trötthet och nedstämdhet.

Håll reda att identifiera triggers och tidpunkten för dina symtom. Detta gör att du kan ingripa med strategier som kan bidra till att minska dem.

Här är vad som kallas om effektiviteten av kompletterande åtgärder för att lugna symptomen på premenstruella syndrom

Naturläkemedel. Vissa kvinnor rapporterar lindring av PMS-symptom med användning av örter, såsom ginkgo, ingefära, chasteberry, jättenattljusolja och johannesört. Emellertid har få vetenskapliga studier funnit att alla örter är effektiva för lindring av PMS-symptom.

Minska stress

Naturläkemedel också inte regleras av Food and Drug Administration, så det finns inga uppgifter om produktsäkerhet eller effektivitet. Tala med din läkare innan du tar någon växtbaserade produkter, eftersom de kan ha biverkningar eller interagera med andra mediciner du tar. Johannesört, till exempel, minskar effektiviteten av p-piller.

Spela in dina symptom under några månader

Besök din läkare