proktit

Proktit är en inflammation i slemhinnan i ändtarmen. Den ändtarmen är en muskel röret som är ansluten till slutet av din kolon. Avföring passerar genom ändtarmen på sin väg ut ur kroppen.

Proktit kan orsaka rektal smärta och kontinuerlig känsla som du behöver för att ha en avföring. Proktit symptom kan vara kortlivade, eller de kan bli kronisk.

Proktit är vanligare hos personer som har inflammatoriska tarmsjukdomar. Sexuellt överförbara infektioner är en annan vanlig orsak. Proktit kan också vara en bieffekt av strålbehandling av vissa cancerformer.

Proktit tecken och symtom kan inkludera

Boka tid med din läkare om du har några tecken eller symtom på proktit.

Flera sjukdomar och tillstånd kan orsaka slemhinnan i ändtarmen för att bli inflammerad (proktit). De inkluderar

Riskfaktorer för proktit inkluderar

När ska en läkare

Vad kan du göra

Proktit som inte behandlas eller som inte svarar på behandling kan leda till komplikationer, inklusive

Börja med att se din husläkare eller en allmänläkare om du har rektal smärta eller blödning, eller om du hela tiden känner behov av att ha en avföring. Om din läkare misstänker att du kan ha proktit, kan du remitteras till en läkare som är specialiserad på sjukdomar i matsmältningssystemet (gastroenterolog).

Frågor att ställa din läkare

Här är lite information för att hjälpa dig redo och att veta vad man ska förvänta sig av din läkare.

Behandling för proktit orsakad av en infektion

Tveka inte att ställa andra frågor.

Behandling för proktit orsakad av strålbehandling

Tester och förfaranden som används för att diagnostisera proktit inkluderar

Proktit orsakad av inflammatorisk tarmsjukdom

Testning för sexuellt överförbara infektioner. Detta innebär att erhålla ett prov av utsläpp från ändtarmen eller från röret som dränerar urin från blåsan (urinröret).

Om orsaken till din proktit är sannolikt att vara en STI, kan din läkare infoga en smal bomullstopp i slutet av urinröret eller anus att få provet, som sedan testas med avseende på förekomst av bakterier eller andra infektiösa organismer. Resultaten kan användas för att välja den mest effektiva behandlingen.

Behandling för proktit beror på den bakomliggande orsaken till inflammation.

Din läkare kan rekommendera läkemedel för att behandla din infektion. Alternativ kan vara

Lindriga fall av strålning proktit kan inte kräva behandling. I andra fall kan strålning proktit orsaka svår smärta och blödning som kräver behandling. Din läkare kan rekommendera behandlingar såsom

Behandling av proktit i samband med Crohns sjukdom eller ulcerös kolit syftar till att minska inflammationen i ändtarmen. Behandlingen kan innefatta

För tillfällig lindring av mild smärta och inflammation, prova följande egenvård åtgärder

För att minska risken för proktit, vidta åtgärder för att skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner (STI). Det säkraste sättet att förhindra en STI är att avstå från sex, särskilt analsex. Om du väljer att ha sex, minska risken för en STI av

Om du diagnostiseras med en sexuellt överförd infektion, sluta ha sex förrän du har slutfört behandlingen. På så sätt kan du undvika att passera infektionen till din partner. Fråga din läkare när det är säkert att ha sex igen.

Besök din läkare