tidig utlösning sjukdom

För tidig utlösning sker när en man får utlösning förr under samlag än han eller hans partner skulle vilja. För tidig utlösning är ett vanligt sexuellt klagomål. Uppskattningarna varierar, men så många som 1 av 3 män säger att de upplever detta problem någon gång. Så länge det händer sällan, är det inte anledning till oro.

Däremot kan du uppfyller de diagnostiska kriterierna för tidig utlösning om du

symptom

Både psykologiska och biologiska faktorer kan spela en roll i tidig utlösning. Även om många män skäms för att prata om det, är för tidig utlösning en gemensam och behandlingsbart tillstånd. Mediciner, rådgivning och sexuella tekniker som fördröjer utlösningen – eller en kombination av dessa – kan bidra till att förbättra sex för dig och din partner.

Den primära symptom på tidig utlösning är oförmågan att fördröja utlösningen för mer än en minut efter penetration. Dock kan problemet förekommer i alla sexuella situationer, även under onani.

För tidig utlösning kan klassificeras som livslång (primär) eller förvärvad (sekundär). Livslångt tidig utlösning sker hela eller nästan hela tiden börjar med dina första sexuella möten. Förvärvad tidig utlösning har samma symptom, men utvecklas efter att du har haft tidigare sexuella erfarenheter utan ejaculatorius problem.

Många män känner att de har symptom på tidig utlösning, men symtomen inte uppfyller de diagnostiska kriterierna för tidig utlösning. Istället dessa kan ha naturlig variabel tidig utlösning, som kännetecknas av perioder av snabb utlösning samt perioder av normal utlösning.

Tala med din läkare om du får utlösning tidigare än du vill under de flesta sexuella möten. Det är vanligt för män att känna sig generad om att diskutera sexuella hälsoproblem, men låt inte som håller dig från att prata med din läkare. För tidig utlösning är ett vanligt och behandlingsbar problem.

orsaker

För vissa män, kan ett samtal med sin läkare lindra oron för tidig utlösning. Till exempel kan det vara skönt att höra att enstaka tidig utlösning är normalt och att den genomsnittliga tiden från början av samlag utlösning är cirka fem minuter.

Den exakta orsaken till för tidig utlösning är inte känd. Även om det var en gång tänkt att vara bara psykologiskt, läkarna vet nu för tidig utlösning är mer komplicerat och involverar ett komplext samspel av psykologiska och biologiska faktorer.

Vissa läkare anser att tidiga sexuella erfarenheter kan etablera ett mönster som kan vara svårt att ändra senare i livet, såsom

Andra faktorer som kan spela en roll i att orsaka för tidig utlösning omfattar

Ett antal biologiska faktorer kan bidra till för tidig utlösning, inklusive

Riskfaktorer

Olika faktorer kan öka risken för tidig utlösning, däribland

komplikationer

Även tidig utlösning enbart ökar inte risken för hälsoproblem, kan det orsaka stora problem i ditt personliga liv, inklusive

Det är normalt att känna sig generad när man talar om sexuella problem, men du kan lita på att din läkare har haft liknande samtal med många andra män. För tidig utlösning är ett mycket vanligt – och behandlingsbar – skick.

Förberedelse för mötet

Vara redo att tala om för tidig utlösning hjälper dig att få den behandling du behöver för att få ditt sexliv tillbaka på rätt spår. Informationen nedan bör hjälpa dig att förbereda för att göra det mesta av din tid.

Listan nedan föreslår frågor att ställa din läkare om för tidig utlösning. Tveka inte att ställa fler frågor under din tid.

Din läkare kan begära ett antal mycket personliga frågor och kanske också vill prata med din partner. För att hjälpa läkaren avgöra orsaken till problemet och bästa behandlingen, vara redo att svara på frågor som

Beslutar att prata med din läkare är det viktigaste steget du kan ta. Under tiden överväga utforska andra sätt som du och din partner kan ansluta med varandra. Även tidig utlösning kan orsaka stora påfrestningar och ångest i ett förhållande, är det en behandlingsbart tillstånd.

Förutom att be om ditt sexliv, kommer din läkare att be om din sjukdomshistoria och utföra en allmän fysisk undersökning. Din läkare kan beställa ett urintest för att utesluta möjlig infektion. Om du har både för tidig utlösning och problem med att få eller bibehålla en erektion, kan din läkare ordinera blodprov för att kontrollera din manliga könshormonet (testosteron) nivåer eller andra tester.

Tester och diagnos

I vissa fall kan din läkare föreslå att du går till en urolog eller en psykolog som specialiserat sig på sexuell dysfunktion.

Vanliga behandlingsalternativ för tidig utlösning omfattar beteendetekniker, lokalbedövningsmedel, orala läkemedel och rådgivning. Tänk på att det kan ta lite tid att hitta behandling eller kombination av behandlingar som fungerar för dig.

I vissa fall kan terapi för tidig utlösning innebära att ta enkla steg som onanerar en timme eller två innan samlag så att du kan fördröja utlösning under sex. Din läkare kan också rekommendera att undvika samlag under en tid och fokusera på andra typer av sexuella lekar så att trycket avlägsnas från dina sexuella möten.

Behandlingar och läkemedel

Din läkare kan instruera dig och din partner i användningen av en metod som kallas paus-klämteknik. Denna metod fungerar på följande

Genom att upprepa detta så många gånger som behövs, kan du nå den punkt att ange din partner utan utlösning. Efter några träningar, känslan av att veta hur man fördröja utlösningen kan bli en vana som inte längre kräver paus-klämteknik.

Alternativ medicin

Anestesi krämer och sprayer som innehåller en bedövande medel, såsom lidokain eller prilokain, används ibland för att behandla för tidig utlösning. Dessa produkter appliceras på penis en kort tid innan sex för att minska känslan och därmed bidra fördröja utlösningen. En lidokain spray för tidig utlösning (Promescent) är tillgängliga över disk.

Läs mer om tidig utlösning

Även aktuella anestesimedel är effektiva och tolereras väl, har de potentiella biverkningar. Till exempel, vissa män rapporterar tillfällig förlust av känslighet och minskad sexuell njutning. I vissa fall, även kvinnliga partners har rapporterat dessa effekter. I sällsynta fall kan lidokain eller prilokain orsaka en allergisk reaktion.

Många läkemedel kan fördröja orgasm. Även om ingen av dessa läkemedel är specifikt godkänts av Food and Drug Administration för behandling av för tidig utlösning, är några som används för detta ändamål, bland annat antidepressiva medel, smärtstillande och PDE-5-hämmare. Dessa mediciner kan föreskrivas för antingen på begäran eller dagligt bruk, och kan föreskrivas ensamma eller i kombination med andra behandlingar.

Denna metod, även känd som samtalsterapi, innebär att prata med en psykisk hälsa leverantör om dina relationer och erfarenheter. Dessa sessioner kan hjälpa dig att minska prestationsångest och hitta bättre sätt att hantera stress. Rådgivning är mest sannolikt att hjälpa till när det används i kombination med läkemedelsbehandling.

Flera alternativa medicin behandlingar har undersökts, inklusive utvalda beteendeterapi (yoga) och kirurgiska behandlingar. Det behövs dock mer forskning för att utvärdera hur effektiva och säkra dessa behandlingar kan vara.

Mer om tidig utlösning

Symptom och behandling för

1

 1

)